Το έγκλημα του ύπνου σκοπού τυποποιείται στο άρθρο 75 του στρατιωτικού ποινικού κώδικα (νόμος 2287/1995). Σύμφωνα με το άρθρο αυτό ο στρατιωτικός σκοπός που καταλαμβάνεται να κοιμάται, τιμωρείται:
α) Σε ειρηνική περίοδο, με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών.
β) Σε πολεμική περίοδο, με φυλάκιση μέχρι ενός έτους και αν η πράξη τελέσθηκε ενώπιον του εχθρού, με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.
Δράστης είναι ο στρατιωτικός σκοπός, που ασκεί ένοπλη υπηρεσία σε συγκεκριμένο χώρο. Επομένως, δράστης του εγκλήματος αυτού δεν μπορεί να είναι ο υπεύθυνος πύλης του στρατοπέδου ή ο θαλαμοφύλακας κ.λπ. Στην ουσία με το έγκλημα αυτό δεν τιμωρείται η κατάσταση ύπνου στην οποία περιέρχεται ο στρατιωτικός σκοπός, αλλά η παράλειψή του να είναι σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της σκοπιάς. Ο ύπνος καθιστά τον στρατιωτικό αδρανή και ανενεργό, εμποδίζοντας την αποτελεσματική εκπλήρωση των υποχρεώσεών του. πρόκειται, επομένως, για ένα έγκλημα γνήσιας παράλειψης.
Για την τέλεση του εγκλήματος απαιτείται η κατάληψη του στρατιωτικού σκοπού σε κατάσταση ύπνου. Απλές πληροφορίες ότι ο εν λόγω στρατιωτικός σκοπός βρισκόταν σε τέτοια κατάσταση την ώρα που είχε υπηρεσία δεν αρκούν για την τέλεση του εγκλήματος.
Το έγκλημα του ύπνου σκοπού τιμωρείται μόνο εφόσον έχει τελεστεί από δόλο. Ο δόλος σε αυτή τη περίπτωση συνίσταται στη γνώση του σκοπού ότι έχει υπηρεσία και ότι πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση και στην θέληση του να περιέλθει σε κατάσταση ύπνου, γεγονός που τον καθιστά αδρανή ως προς την υποχρέωση εγρήγορσης.
Όμιλος Νομικών Σωκράτη Προβατά
Εξειδικευμένοι στα Στρατιωτικά Αδικήματα
Οι Δικηγόροι σας στη Θεσσαλονίκη