info@provataslaw.gr

2310 270 580

Αρχική // Νέα // Τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα
Τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα

Τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα

• Τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα

   Τα στοιχεία που παρουσίασε στην Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας στη Βουλή, ο Αναστάσιος Μαρκουίζος, γνωστός ως Ιαβέρης, περί τα μέσα Φεβρουαρίου      2016 είναι συγκλονιστικά : μέσα σε ένα χρόνο είχαμε 1.600 νεκρούς και 20.000 τραυματίες σε τροχαία ατυχήματα. Κάθε ημέρα έχουμε πέντε νεκρούς, πέντε    τετραπληγικούς, 10 παραπληγικούς, 60 τραυματίες, ενώ δεκάδες χιλιάδες ευρώ είναι το κόστος σε υλικές ζημιές. Τα πιο πολλά τροχαία ατυχήματα συμβαίνουν σε κατοικημένες περιοχές με ταχύτητες κάτω από 45 χλμ την ώρα. Και τα περισσότερα θύματα που αφήνουν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο, είναι κάτω των 30 ετών. Όλα δε αυτά κατατάσσουν τη χώρα μας στην 28η και τελευταία θέση στην ΕΕ.

• Ποια είναι η πρώτη ενέργεια που πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση ατυχήματος?

   Σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος η πρώτη ενέργεια που πρέπει να κάνουν οι εμπλεκόμενοι οδηγοί είναι να καλέσουν την Τροχαία ώστε να συνταχθεί αρμοδίως το Δελτίο Οδικού Τροχαίου Ατυχήματος Υλικών Ζημιών ή η Έκθεση Αυτοψίας Τροχαίου Ατυχήματος και σχεδιάγραμμα σε περίπτωση τραυματισμού ή θανάτου καθώς και το ΕΚΑΒ για τη μεταφορά των τραυματιών.
     Υπάρχει η δυνατότητα φιλικού διακανονισμού σε περίπτωση που η υπαιτιότητα ενός εκ των εμπλεκόμενων οδηγών είναι αναμφισβήτητη και εφόσον πρόκειται μόνο για υλικές ζημιές.

• Ποιος υποχρεούται και ποιος δικαιούται αποζημίωση σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος?

   Υπόχρεοι σε αποζημίωση είναι ο υπαίτιος οδηγός, αυτός δηλαδή που με δικό του πταίσμα προκάλεσε τη βλάβη σε άλλον, οι κληρονόμοι του, ο ιδιοκτήτης και κάτοχος του ζημιογόνου οχήματος, ο προστήσας ή εποπτεύων άλλον σε υπηρεσία και η ασφαλιστική εταιρία.
   Δικαιούχος αποζημίωσης είναι ο αμέσως ζημιωθείς και οι κληρονόμοι του, αλλά και τα πρόσωπα που δικαιούνται από αυτόν υπηρεσίες και διατροφή. Στη ζημία από προσβολή σώματος δικαιούνται αποζημίωση ο σύζυγος και οι γονείς, ενώ σε περίπτωση θανάτωσης δικαιούχοι, εκτός των κληρονόμων, είναι και όσοι είχαν δικαίωμα διατροφής ή συνεισφοράς.

• Αποζημίωση και αποκατάσταση θετικής και αποθετικής ζημίας αλλά και ηθικής βλάβης

   Ακολουθούν πίνακες για την αποζημίωση σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος :
     ΥΛΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ
     • Κόστος αγοράς Ανταλλακτικών
     • Κόστος εργασιών για την αποκατάσταση των βλαβέντων σημείων
     • Κόστος μίσθωσης άλλου οχήματος
     • Μείωση εμπορικής αξίας οχήματος
     • Δαπάνες μεταφοράς οχήματος
     • Αποκατάσταση διαφυγόντων κερδών σε περίπτωση επαγγελματικού οχήματος
     ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ
    • Νοσήλια και έξοδα αποκατάστασης, αμοιβές ιατρών, φυσικο/πευτών, αποκλειστικής νοσοκόμας, οικιακών βοηθών
    • Έξοδα αγοράς φαρμάκων και υποστηρικτικών μέσων
    • Δαπάνες βελτιωμένης διατροφής
    • Απώλεια εισοδήματος, ήτοι απολεσθέντες μισθοί από την παροδική ανικανότητα για εργασία
    • Διατροφή των προσώπων για τα οποία ο ζημιωθείς είχε υποχρέωση διατροφής τους
    • Αποκατάσταση μελλοντικών σωματικών βλαβών
    • Αποκατάσταση όλων όσων στο μέλλον θα στερηθεί εξαιτίας της βλάβης σώματος


    ΗΘΙΚΗ ΒΛΑΒΗ

   Αποκαθίσταται με την καταβολή εύλογης χρηματικής αποζημίωσης ο ψυχικός πόνος και ταλαιπωρία που βιώνει ο ζημιωθείς είτε από τη φθορά του οχήματός του είτε από τη σωματική του βλάβη. Σε περίπτωση παραμόρφωσης του σώματος ή μόνιμης ανικανότητας, εφόσον αυτή επιδρά στο μέλλον και τον οικονομικό και οικογενειακό – κοινωνικό βίο του ζημιωθέντος, αποτελεί ξεχωριστή αξίωση και επιτείνει την ηθική βλάβη.

   ΖΗΜΙΑ ΑΠΟ ΘΑΝΑΤΩΣΗ

   Νοσήλια, έξοδα κηδείας, αποζημίωση για στέρηση διατροφής των δικαιούχων και χρηματική αποκατάσταση της ψυχικής οδύνης των μελών της οικογένειας του θανόντος (π.χ. σύζυγος, τέκνα, γαμπροί, νύφες, εγγόνια, αδέλφια, ανιόντων, δηλ. παππού ή γιαγιάς)
   Το γραφείο μας διαθέτοντας πλούσια δικαστική εμπειρία στον κλάδο των τροχαίων ατυχημάτων με υλικές ζημίες, τραυματισμό ή θάνατο και σε συνεργασία με εξειδικευμένα συνεργεία της πόλης μας για την άμεση και ποιοτική αποκατάσταση των βλαβέντων μερών του οχήματος και έμπειρους πραγματογνώμονες (πανεπιστημιακούς και μη) για την διενέργεια αυτοψίας στον τόπο του ατυχήματος και τη σύνταξη πραγματογνωμοσύνης παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για την δικαστική προστασία των εμπλεκομένων σε ένα ατύχημα μερών.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επικοινωνήστε μαζί μας

Όμιλος Νομικών Προβατά Σωκράτη

Our firm has an excellent reputation and is known for providing quality, individualized service and attention to clients needing services. Our team members are specialized in different fields of law. Do not hesitate to contact us and we will redirect you to the most suitable lawyer taking into account the nature of your case.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας που συνεχώς εξελίσσονται. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Όμιλος Νομικών Σωκράτη Προβατά

Μητροπόλεως 44, 54622, Θεσσαλονίκη

2310 270 580

2310 233 821

info@provataslaw.gr

www.provataslaw.gr