info@provataslaw.gr

2310 270 580

Αρχική // Νέα // Θεώρηση του οικονομικού εγκλήματος
Θεώρηση του οικονομικού εγκλήματος

Θεώρηση του οικονομικού εγκλήματος

   Είναι γεγονός ότι ακόμα δεν έχει σαφώς καθοριστεί το περιεχόμενο του όρου οικονομικό έγκλημα, ούτε έχουν προσδιοριστεί οριστικά τα είδη των εγκλημάτων που περιλαμβάνει, το modusoperandi, τα ακριβή χαρακτηριστικά των δραστών, η έκταση της βλάβης στα θύματα, καθώς και το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δρουν οι δράστες. Πάντως, κατά τον Kaiser και άλλους τα οικονομικά εγκλήματα, είναι δυνατό να καταταγούν σε τέσσερις ομάδες σύμφωνα με την περιοχή που πρέπει να προστατευθεί.


   1. Προστασία της εθνικής οικονομίας και της οικονομίας των επιχειρήσεων: εγκλήματα κατά των τραπεζών και του χρηματιστηρίου εγκλήματα σχετικά με το σύστημα των πιστώσεων, με τις ασφάλειες, με τον ελεύθερο ανταγωνισμό, με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας και σημάτων.


   2. Προστασία του δημοσιονομικού τομέα: εγκλήματα σχετικά με τη φορολογία, τον τελωνειακό κώδικα, απάτη ως προς τις χρηματοδοτήσεις, δωροδοκία και δωροληψία.


   3. Προστασία του κοινωνικού συνόλου: παραβάσεις διατάξεων σχετικών με την προστασία της νεότητας και της εργασίας, την κοινωνική ασφάλιση και γενικά εγκλήματα σχετικά με την προστασία των καταναλωτών (π.χ. νοθεία τροφίμων) και του περιβάλλοντος.


   4. Προστασία των αντισυμβαλλομένων και καταναλωτών: απάτη και τοκογλυφία.


   Είναι φανερό ότι η δημιουργία αυτής της ξεχωριστής κατηγορίας εγκλημάτων βοήθησε να εντοπισθεί μια νέα μορφή εγκληματικότητας άρρηκτα συνυφασμένη με την οικονομική ανάπτυξη και την καταναλωτική κοινωνία, μια εγκληματικότητα που συνεπάγεται πολύπλευρη ζημιά. Αν και δεν είναι γνωστή η ακριβής έκταση των οικονομικών εγκλημάτων — αφού είναι μεγάλος και αόριστος ο αριθμός τους— είναι γενικώς παραδεκτό ότι ζημιώνουν σημαντικά την κοινωνία. Το υψηλό κόστος των εγκλημάτων αυτών μαρτυρούν αφενός τα συνήθως πολύ μεγαλύτερα χρηματικά ποσά που αφορούν και αφετέρου τα πολύ περισσότερα θύματα που εμπλέκονται στα οικονομικά από ό,τι στα συνηθισμένα εγκλήματα. Αλλά και το κοινωνικό τους κόστος είναι βαρύ αφού τα εγκλήματα αυτά διαβρώνουν θεσμούς και άτομα.


   Σε μία κοινωνία όπου το χρήμα αναμφισβήτητα είναι δέλεαρ για αρκετούς ανθρώπους, οι οποίοι για να το αποκτήσουν προσφεύγουν ακόμη και σε παράνομες πράξεις, όπως φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, απάτες οικονομικού περιεχομένου κλπ, τα οικονομικά εγκλήματα βρίσκονται σε καθημερινή σχεδόν βάση στην ημερήσια διάταξη των υποθέσεων με τις οποίες ασχολείται η Δικαιοσύνη.


   Η πραγματική αυτή κατάσταση, λοιπόν, απαιτεί νομική αντιμετώπιση. Για το λόγο αυτό ο Όμιλος μας είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μέσω της εξειδικευμένης ομάδας συνεργατών του κάθε σχετικό ζήτημα που αντιμετωπίζετε. Η πείρα και οι γνώσεις τους θα αποτελέσουν τον καταλληλότερο αρωγό στην άμεση επίλυση του προβλήματός σας.

 Όμιλος Νομικών Σωκράτη Προβατά

Εξειδικευμένοι στο Ποινικό Δίκαιο'

Γιατί η υπεράσπιση σας χρειάζεται τον κατάλληλο Δικηγόρο

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επικοινωνήστε μαζί μας

Όμιλος Νομικών Προβατά Σωκράτη

Our firm has an excellent reputation and is known for providing quality, individualized service and attention to clients needing services. Our team members are specialized in different fields of law. Do not hesitate to contact us and we will redirect you to the most suitable lawyer taking into account the nature of your case.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας που συνεχώς εξελίσσονται. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Όμιλος Νομικών Σωκράτη Προβατά

Μητροπόλεως 44, 54622, Θεσσαλονίκη

2310 270 580

2310 233 821

info@provataslaw.gr

www.provataslaw.gr