Κατά τη διάταξη του άρθρου 193 ΣΠΚ, στη δικαιοδοσία των στρατιωτικών ποινικών δικαστηρίων υπάγονται όσοι είναι στρατιωτικοί κατά το χρόνο τέλεσης της πράξης. Εξαιρούνται της δικαιοδοσίας των στρατιωτικών δικαστηρίων οι ακόλουθες περιπτώσεις: α) τα μη στρατιωτικά εγκλήματα που διαπράττουν οι στρατιωτικοί κατά τη διάρκεια της άδειας, αργίας ή διαθεσιμότητας, όταν αυτές υπερβαίνουν τους τρείς μήνες, ή κατά τη διάρκεια της λιποταξίας, β) τα πλημμελήματα που διαπράττουν οι στρατιωτικοί στο ακροατήριο οποιουδήποτε κοινού ποινικού δικαστηρίου, αν αυτά δικασθούν αμέσως σύμφωνα με τις διατάξεις του ΣΠΚ, γ) οι παραβάσεις των νόμων για τη διεξαγωγή των δημόσιων εκλογών ή δημοψηφίσματος, δ) τα εγκλήματα της ναυταπάτης, πειρατείας, ε) οι παραβάσεις του τελωνειακού και δασικού κώδικα και των νόμων περί θήρας και αλιείας, στ) οι παραβάσεις των φορολογικών νόμων και του αγορανομικού κώδικα, με εξαίρεση τις πράξεις του άρθρου 154 ΣΠΚ, ζ) τα κακουργήματα και πλημμελήματα που με ειδικούς νόμους υπάγονται στα εφετεία, και η) τα εγκλήματα που διαπράττουν οι στρατιωτικοί σε βάρος της ελληνικής αστυνομίας, όταν τα όργανα αυτά εκτελούν τα καθήκοντά τους ή για λόγους που έχουν σχέση με αυτά.
Η ιδιότητα του στρατιωτικού αποκτάται με την κατάταξη στο στρατό λόγω ορισμένης αιτίας. Πιο συγκεκριμένα, η κατάταξη των οπλιτών πραγματοποιείται με την παρουσίαση τους στο στρατιωτικό σώμα και με την εγγραφή τους στα σχετικά μητρώα. Οι λοιποί είναι στρατιωτικοί από την ορκωμοσία τους. Η υπαγωγή μιας υπόθεσης σε στρατιωτικό δικαστήριο απορρέει αποκλειστικά και μόνο από την ιδιότητα του δράστη ως στρατιωτικού. Εξάλλου για τον καθορισμό της αρμοδιότητας του στρατοδικείου, με βάση βέβαια την ιδιότητα του δράστη, κριτήριο αποτελεί ο χρόνος τέλεσης της πράξης και όχι ο χρόνος εκδίκασης της. Συνεπώς, αν ένας στρατιώτης τελέσει στη διάρκεια της θητείας του είτε στρατιωτικό είτε κοινό έγκλημα, αρμόδιο δικαστήριο είναι σε κάθε περίπτωση το στρατιωτικό, έστω και αν η πράξη προσδιορίστηκε να εκδικαστεί μετά την απόλυση του δράστη από τις τάξεις του στρατού.
Στρατιωτικά δικαστήρια είναι τα στρατοδικεία, ναυτοδικεία, αεροδικεία και το Αναθεωρητικό δικαστήριο. Οι στρατιωτικοί του στρατού ξηράς υπάγονται στην αρμοδιότητα του στρατοδικείου, του πολεμικού ναυτικού και του λιμενικού σώματος στην αρμοδιότητα του ναυτοδικείου, ενώ της πολεμικής αεροπορίας στην αρμοδιότητα του αεροδικείου. Τα στρατοδικεία, ναυτοδικεία ή αεροδικεία, με τριμελή ή πενταμελή σύνθεση, είναι πρωτόδικα δικαστήρια. Το Αναθεωρητικό δικαστήριο εκδικάζει τις εφέσεις κατά των βουλευμάτων και των αποφάσεων των πρωτόδικων στρατιωτικών δικαστηρίων αλλά και τις αιτήσεις αναθεώρησης. Ο Άρειος Πάγος εκδικάζει τις αναιρέσεις κατά των βουλευμάτων και αποφάσεων των στρατοδικείων, ναυτοδικείων, αεροδικείων και του Αναθεωρητικού δικαστηρίου.
Τα στρατοδικεία συντίθενται κατά πλειοψηφία από στρατιωτικούς δικαστές καθώς και από στρατοδίκες. Ως στρατοδίκες ορίζονται αξιωματικοί απόφοιτοι των παραγωγικών σχολών αξιωματικών των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι στρατοδίκες επιλέγονται με κλήρωση από πίνακα των αξιωματικών που υπηρετούν στην έδρα του δικαστηρίου και αν αυτοί δεν επαρκούν, στην περιφέρεια του δικαστηρίου.