Το ένδικο βοήθημα της ένστασης αφορά στη διαδικασία επίλυσης των διαφορών ως διοικητικών διαφορών ουσίας, που αναφύονται κατά την εκλογική διαδικασία στους ΟΤΑ και εφαρμόζεται αναλόγως στην εκλογική διαδικασία στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Η σχετική ρύθμιση δεν ισχύει για την επίλυση διαφορών που αναφύονται κατά τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών.
Καθ’ ύλην αρμόδιο δικαστήριο για την εκδίκαση των ενστάσεων που αφορούν την επίλυση των διαφορών που αναφύονται κατά την εκλογική διαδικασία στους ΟΤΑ, είναι σε πρώτο και τελευταίο βαθμό το Διοικητικό Εφετείο, αν μεν πρόκειται για εκλογή σε περιφέρεια και το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο, αν πρόκειται για εκλογή σε δήμο. Το Τριμελές Πρωτοδικείο είναι επίσης καθ’ ύλην αρμόδιο σε πρώτο και τελευταίο βαθμό για την εκδίκαση των ενστάσεων που αφορούν την επίλυση διαφορών που αναφύονται κατά την εκλογική διαδικασία στα ΝΠΔΔ. Κατά τόπο αρμόδιο δικαστήριο είναι εκείνο στην περιφέρεια του οποίου έχει την έδρα του ο οικείος ΟΤΑ ή το οικείο ΝΠΔΔ.
Η ένσταση που αφορά την εκλογική διαδικασία στους ΟΤΑ ασκείται μέσα σε προθεσμία επτά ημερών από τη λήξη του χρόνου έκθεσης της πράξης με την οποία ανακηρύσσονται οι επιτυχόντες και οι επιλαχόντες συνδυασμοί, καθώς και οι υποψήφιοι κάθε συνδυασμού που εκλέγονται ως τακτικοί ή αναπληρωματικοί. Η προθεσμία αυτή δεν παρεκτείνεται σε καμία περίπτωση. Η ένσταση που αφορά την εκλογική διαδικασία στα ΝΠΔΔ ασκείται μέσα σε προθεσμία πέντε ημερών από τη δημοσίευση ή τη δημόσια γνωστοποίηση της πράξης κατά της οποίας αυτή στρέφεται. Η προθεσμία αυτή δεν παρεκτείνεται. Η ένσταση πάντως δεν μπορεί να ασκηθεί αν έχουν περάσει είκοσι μέρες από τη διενέργεια των αρχαιρεσιών.
Τέλος, όσον αφορά τους λόγους ένστασης, αυτοί μπορεί να είναι οι ακόλουθοι: α) η έλλειψη νόμιμων προσόντων και η συνδρομή κωλυμάτων σε υποψήφιους που εξελέγησαν ως τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη, β) η παράβαση νόμου κατά τη διεξαγωγή της εκλογής ή κατά την εξαγωγή του εκλογικού αποτελέσματος ή κατά την ανακήρυξη των υποψήφιων συνδυασμών ή κατά την ανακήρυξη των επιτυχόντων και επιλαχόντων συνδυασμών και των προσώπων που ανήκουν σε αυτούς, και γ) η ακυρότητα ή η εσφαλμένη αρίθμηση των ψηφοδελτίων.