info@provataslaw.gr

2310 270 580

Αρχική // Νέα // Ειδικά θέματα της ισχύουσας ελληνικής νομοθεσίας για τα ναρκωτικά
Ειδικά θέματα της ισχύουσας ελληνικής νομοθεσίας για τα ναρκωτικά

Ειδικά θέματα της ισχύουσας ελληνικής νομοθεσίας για τα ναρκωτικά

   Στα άρθρα 36 έως 41 του Ν. 4139/2013 προβλέπονται παρεπόμενες ποινές και μέτρα για δράστες εγκλημάτων σχετικών με τα ναρκωτικά. Στο άρθρο 36 επιβάλλεται η παρεπόμενη ποινή της απαγόρευσης ασκήσεως επαγγέλματος για χρονικό διάστημα από 1 έως 5 έτη, εύλογα δε αντιλαμβάνεται κανείς πως αναφέρεται στα επαγγέλματα εκείνα για την άσκηση των οποίων απαιτείται άδεια της αρχής. Στο άρθρο 37 ρυθμίζεται η δυνατότητα επιβολής της παρεπόμενης ποινής των περιορισμών διαμονής. Κατά το άρ. 38 ο επιφορτισμένος με την εκτέλεση του ανωτέρου μέτρου εισαγγελέας μπορεί να επιτρέψει την άρση του για σύντομο χρονικό διάστημα για λόγους προσωπικών ή οικογενειακών αναγκών ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα άρσης του με την πάροδο 6 μηνών από της επιβολής του. Στο άρθρο 39 ορίζεται η τύχη των ανηλίκων ή των νεαρών ενηλίκων που τέλεσαν ένα από τα εγκλήματα του Ν. 4139/2013. Για αυτούς αναγόμαστε στις διατάξεις 121 – 133 ΠΚ εφόσον είναι ευμενέστερες για αυτούς. Οι προβλέψεις του Ν. 4139/2013 περί δήμευσης αποτυπώνονται σε δύο άρθρα : στο άρθρο 40 ρυθμίζεται η δήμευση των μέσων καθώς και των προϊόντων της σχετικής εγκληματικής συμπεριφοράς, ενώ στο άρθρο 41 η δήμευση και η κατάσχεση των ίδιων των ναρκωτικών.


   Το άρθρο 27 του Ν 4139/2013 συνιστά έκφραση μιας αντεγκληματικής στρατηγικής στην προσπάθεια της ποινικής νομοθεσίας να καταπολεμήσει τη διάδοση των ναρκωτικών και λιγότερο υιοθέτηση μιας ανταποδοτικής λογικής. Πρόκειται για μέτρα ¨ ευνοϊκά ¨, εξαιρετικές δικλείδες κάμψης του δικαίου και εύνοιας. Προκειμένου να εφαρμοστεί το άρθρο αυτό πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά τρείς προϋποθέσεις : α) τέλεση κάποιας από τις πράξεις των άρθρων 20 – 22, β) να πιθανολογείται ότι ο υπαίτιος συνετέλεσε με δική του πρωτοβουλία στην ανακάλυψη ή εξάρθρωση συμμορίας διακινήσεως ναρκωτικών ή στην ανακάλυψη και σύλληψη διακινητή ναρκωτικών και γ ) η ευθύνη του δράστη και η βαρύτητα της πράξης του να είναι καταδήλως μικρότερη από τις αντίστοιχες των προσώπων και των πράξεων στην ανακάλυψη των οποίων συνετέλεσε. Εάν συντρέχουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις, οι έννομες συνέπειες παραλλάσουν ανάλογα με τη διαδικαστική φάση κατά την οποία διαπιστώνονται : κατά την προδικασία, κατά την δίκη, η μετά την αμετάκλητη καταδίκη του υπαιτίου. Έτσι, λόγου χάρη μπορεί να γίνει λόγος για προσωρινή αναστολή της ποινικής δίωξης ( άρθρα 27 παρ. 2, 3 ), για αναγνώριση ελαφρυντικής περίστασης ( άρθρο 27 παρ. 1 ), ή για χορήγηση απόλυσης υπό όρο του καταδίκου.


   Τέλος, το άρθρο 28 θεσπίστηκε προς διευκόλυνση της αστυνομικής δραστηριότητας για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών. Πρόκειται για άρση του άδικου χαρακτήρα μιας σειράς πράξεων των διωκτικών οργάνων ( Αστυνομία, Τελωνείο ) που διαπράττουν κατόπιν εντολής προϊσταμένου τους ένα από τα αδικήματα των άρθρων 20, 22 και 23. Η ίδια άρση του άδικου χαρακτήρα επεκτείνεται και στις πράξεις του ιδιώτη που με αυτό το σκοπό ενεργεί ύστερα από πρόταση των αρμοδίων για τη δίωξη ναρκωτικών υπηρεσιών.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επικοινωνήστε μαζί μας

Όμιλος Νομικών Προβατά Σωκράτη

Our firm has an excellent reputation and is known for providing quality, individualized service and attention to clients needing services. Our team members are specialized in different fields of law. Do not hesitate to contact us and we will redirect you to the most suitable lawyer taking into account the nature of your case.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας που συνεχώς εξελίσσονται. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Όμιλος Νομικών Σωκράτη Προβατά

Μητροπόλεως 44, 54622, Θεσσαλονίκη

2310 270 580

2310 233 821

info@provataslaw.gr

www.provataslaw.gr