info@provataslaw.gr

2310 270 580

Αρχική // Νέα // Ασφάλιση αστικής ευθύνης από αυτοκίνητα
Ασφάλιση αστικής ευθύνης από αυτοκίνητα

Ασφάλιση αστικής ευθύνης από αυτοκίνητα

     Η ασφαλιση του αυτοκινήτου μας είναι υποχρεωτική απο τον νομο και μας καλυπτει απο περιπτώσεις που προκαλέσουμε σωματικές βλαβες ή υλικές ζημιες σε τρίτους.

    Πλέον τα ασφαλιστήρια συμβολαια , πέραν της υποχρεωτικής αστικής ευθυνης εναντι τρίτων. παρέχουν και συμπληρωματική οικονομική προστασία απο αλλους
κινδυνους, οπως η κλοπή. η φωτιά, τα φυσικά φαινόμενα, η θραύση κρυστάλλων,η νομική προστασία,ιδίες ζημιές κ.α.

   Πιο συγκεκριμενα οι ασφαλιστικές καλυψεις του αυτοκινήτου είναι οι εξής :
   1. Αστική ευθυνη : Σωματικές βλαβες (τραυματισμός ή θανατος) και υλικές ζημιές προς τρίτους.
   2. Αστική ευθυνη πυρος : Ζημίες που θα προκληθουν απο πυρκαγια του ασφαλιζο μενου οχήματος σε περιουσία τρίτων
   3. Αστική ευθυνη ζημίων τρίτων κατα τη μεταφορα του οχήματος : Ζημίες τρίτων κατα την μεταφορα του οχήματος εντος πορθμείου) οχηματαγωγου. οδικώς; σιδηροδρομικώς και ατμοπλοϊκώς.
   4. Αστική ευθυνη πυρος : Ζημίες που προέρχονται απο πυρκαγια, αναφλεξη οχήματος ή απο πτωση κεραυνου.
   5. Ολική κλοπή : Αποζημίωση πραγματικής αξίας του οχήματος κατα την μερα απώλειας, αν το οχημα δεν βρεθεί εντος ορισμένου χρονικου διαστήματος.
   6. Προσωπικο ατυχημα οδηγου : Καλυπτει τον εκαστοτε οδηγου του οχήματος για τροχαίο ατυχη μα συνεπεία του οποίου του προκλήθηκαν σωματικές βλαβες ή θανατος.

   Σε περίπτωση μη καταβολής αποζημίωσης ή διαφοράς εκτίμησης της αξίας του οχήματος ή μεγεθους της ζημίας, ο ασφαλισμενος μπορεί να προσφυγει στα πολιτικα δικαστήρια για να διεκδικήσει αξιώσεις απο το ατυχημα, οπως αποκατασταση των υλικών βλαβών, ηθική βλαβη για τις σωματικές βλαβες που υπέστη ή σε περίπτωση θανατου οι κληρονόμοι για την ψυχική οδυνη που υπέστησαν.

   ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΖΩΗΣ – ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ – ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ

   Με τον όρο ασφάλεια ζωής, ατυχημάτων ή ασθενειών νοείται η κλασική περίπτωση που ο ασφαλιζόμενος ασφαλίζει το ενδεχόμενο απώλειας της ζωής του, ατυχήματος ή
ασθένειας, που θα δυσχεράνει τη ζωή του, απο οποιαδήποτε αιτία, εξασφαλίζοντας ένα ποσο για τον ίδιο ή για τους ανθρωπους που έχει ορίσει ως δικαιούχους.         Ανάλογα με την ασφάλεια που επιλέγει ο ασφαλιζομενος και με την ασφαλιστική εταιρία που συνεργάζεται το κόστος ποικίλει, συναρτάται όμως σε καθε περίπτωση απο τη διάρκεια της κάλυψης, το ποσό που επιθυμεί να λάβει ο ίδιος ή οι δικαιούχοι του και η ηλικία του ασφαλιζόμενου.
   Προ της υπογραφής του ασφαλιστήριου συμβολαίου ο ασφαλιζόμενος καταναλωτής πρέπει να πληροφορηθεί ουσιαστικά το χαρακτήρα και το περιεχόμενο της ασφάλισης, το κόστος και την κάλυψη και για το σκοπό αυτό θα πρέπει να λάβει έντυπο πληροφοριών απο την ασφαλιστική εταιρία. Σε περίπτωση διαφωνίας με την παρεχομενη ασφάλιση ο ασφαλιζόμενος καταναλωτής διατηρεί δικαίωμα εναντίωσης και υπαναχώρησης εντός μηνός ή εντος 14 ημερών αντίστοιχα απο την παραλαβή του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.
   Υπόδειγμα των εν λόγω δηλώσεων με οδηγίες για την ασκησή τους πρέπει να εμπεριέχεται στο ασφαλιστήριο συμβολαιο. Σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος ο ασφαλισμένος υποχρεούται να ειδοποιήσει την ασφαλιστική εταιρία εντός 8 ημερών, εκτός αν προβλέπεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απο το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
   Σε καθε περίπτωση τέλος που η ασφαλιστική εταιρία είτε επιβάλει στους ασφαλισμένους υποχρεώσεις ιδιαίτερα επαχθείς ή μονομερείς, ή αρνείται να καταβαλει την αποζημίωση, επικαλούμενη ορους του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, ο ασφαλισμένος μπορεί να προσφυγει στο συνήγορο του καταναλωτή ή στην δικαιοσυνη για την προστασία του.

   ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

   Η ιδιωτική ασφαλιση ειναι σύμβαση που υποχρεώνει τον έναν από τους συμβαλλόμενους (ασφαλιστής – ασφαλιστική εταιρία) να αποκαταστήσει την ζημία άλλου (ασφαλισμένος) που μπορεί να του συμβεί υπό κάποιες προϋποθέσεις και έναντι περιοδικής καταβολής χρηματικού ποσού (ασφάλιστρο). Στην ελληνική έννομη ταξη, ως ασφαλιστές υπό την ανωτέρα έννοια νοούνται μόνο ανώνυμες ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες υπάγονται σε ειδικότερο νομοθετικό πλαίσιο από τις ανώνυμες εταιριες με διάφορο αντικείμενο δραστηριότητας, με σκοπό βεβαίως την κατά το δυνατόν διασφάλιση της νομιμότητας και της εξασφάλισης των επιδιωκόμενων μέσω των ιδιωτικών ασφαλίσεων παροχών.
    Αντικείμενο των ασφαλιστικών εταιριων αποτελούν μεταξύ άλλων η ασφάλεια ζωής, ατυχημάτων, ασθενειών, αναπηρίας, γηρατειών, η ασφάλιση αυτοκινήτου, μηχανής, σκάφους, η ασφάλιση πυρός, η ασφάλιση κατοικίας ή κινητών αξίας, η ασφάλεια γενικής αστικής ευθύνης (οικογενειάρχη, διαχειριστών πολυκατοικίας, ερασιτεχνών κυνηγών, ιδιοκτήτη σκύλου), η νομική προστασία, η ταξιδιωτική ασφάλιση, η ασφάλιση σε θαλάσσιες ή χερσαίες μεταφορές.
    Οι ασφαλιστικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα αποτελούν συνήθως εταιριες ομίλων, οι οποίοι διαθέτουν εξειδικευμένους νομικούς, οικονομικούς και αλλων ειδικοτήτων επιστήμονες, που τους επιτρέπουν να λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό με μια μονομέρεια και προσήλωση αποκλειστικά στα δικά τους συμφέροντα. Αυτό γίνεται ιδιαιτέρως εμφανές στις συμβάσεις (ασφαλιστήρια συμβόλαια), οι οποίες ειναι προδιατυπωμένες, περιέχουν όρους πολύπλοκους, δυσνόητους και συχνά καταχρηστικούς. Η θέση του ασφαλιζόμενου – καταναλωτή δυσχεραίνεται έτι περισσότερο από την πάγια πρακτική των ασφαλιστών να μην αποστέλουν τα έντυπαμε το περιεχόμενο των γενικών όρων πριν την υπογραφή της σύμβασης.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επικοινωνήστε μαζί μας

Όμιλος Νομικών Προβατά Σωκράτη

Our firm has an excellent reputation and is known for providing quality, individualized service and attention to clients needing services. Our team members are specialized in different fields of law. Do not hesitate to contact us and we will redirect you to the most suitable lawyer taking into account the nature of your case.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας που συνεχώς εξελίσσονται. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Όμιλος Νομικών Σωκράτη Προβατά

Μητροπόλεως 44, 54622, Θεσσαλονίκη

2310 270 580

2310 233 821

info@provataslaw.gr

www.provataslaw.gr