info@provataslaw.gr

2310 270 580

Αρχική // Κατηγορίες Άρθρων // Στρατιωτικό Δικαιο - Στρατιωτικός Δικηγόρος

Κατηγορία

Στρατιωτικό Δικαιο - Στρατιωτικός Δικηγόρος

To αδίκημα της ομαδικής απείθειας:

Σε κατάσταση ομαδικής απείθειας βρίσκονται οι στρατιωτικοί οι οποίοι, τρεις ή περισσότεροι ενωμένοι:

 α) Αρνούνται σε πρώτη πρόσκληση να υπακούσουν στις διαταγές των αρχηγών τους.

To αδίκημα της παράλειψης εποπτείας:

  1. Στρατιωτικός που παραλείπει να ασκήσει ή να διατάξει τον αναγκαίο έλεγχο των υφισταμένων του, ως προς την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, με αποτέλεσμα να προκληθεί κίνδυνος για την ασφάλεια της χώρας ή τη μαχητική ικανότητα του στρατού, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών.

2. Αν η πράξη τελέσθηκε από αμέλεια, επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι έξι μηνών.

  1. `Οποιος από αμέλεια γίνεται πρόξενος απώλειας ή καταστροφής εγγράφων, βιβλίων ή άλλων αντικειμένων  οποιασδήποτε στρατιωτικής υπηρεσίας, τα οποία χαρακτηρίσθηκαν νομίμως ως απόρρητα και παραδόθηκαν σε αυτόν για μεταφορά, φύλαξη ή διαχείριση, τιμωρείται:

  α) Σε ειρηνική περίοδο, με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών.

  β) Σε πολεμική περίοδο, με φυλάκιση μέχρι δύο ετών.

Το έγκλημα του ύπνου σκοπού τυποποιείται στο άρθρο 75 του στρατιωτικού ποινικού κώδικα (νόμος 2287/1995). Σύμφωνα με το άρθρο αυτό ο στρατιωτικός σκοπός που καταλαμβάνεται να κοιμάται, τιμωρείται:
α) Σε ειρηνική περίοδο, με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών.
β) Σε πολεμική περίοδο, με φυλάκιση μέχρι ενός έτους και αν η πράξη τελέσθηκε ενώπιον του εχθρού, με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.

Για το ποινικό δίκαιο ιδιαίτερη σημασία έχει η ανεύρεση του εννόμου αγαθού, το οποίο προσβάλλεται με την εγκληματική ενέργεια. Ως έννομο αγαθό ορίζεται γενικά το στοιχείο που προστατεύεται από το δικαίου και που προσβάλλει ο δράστης κάποιου εγκλήματος με τις ενέργειές του, προκαλώντας κοινωνική ανισορροπία στο σύστημα αξιών. Η ανεύρεση του εννόμου αγαθού είναι τόσο σημαντική επειδή καταρχάς μόνο μέσα από την προσβολή αυτού μπορεί να θεμελιωθεί η διάπραξη κάποιου εγκλήματος.

Ανακοίνωση αναφορικά με το ζήτημα της εναλλακτικής θητείας εξέδωσε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Αναλυτικά αναφέρεται:

Σε δύο αντιρρησίες συνείδησης, οι οποίοι εκπλήρωναν εναλλακτική υπηρεσία σε νοσοκοµείο της Πελοποννήσου, παρασχέθηκε ως κατάλυµα ένα δωµάτιο προοριζόµενο για εναλλασσόµενη διανυκτέρευση εφηµερευόντων ιατρών και χωρίς εγκαταστάσεις ατοµικής υγιεινής, µε µόνες διαθέσιµες εκείνες τις οποίες χρησιµοποιούσαν οι νοσηλευόµενοι του ίδιου ορόφου.

Οι αναφερόµενοι αρνήθηκαν να κάνουν χρήση του, νοίκιασαν στέγη εκτός νοσοκοµείου και ζήτησαν από τη διοίκηση του ιδρύµατος να τους καταβάλει το ποσό που ορίζει ο νόµος.

ΔΠΑ 6751/2018, 19ο Τμήμα

«Το Δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη ότι:

α) μια διοικητική κύρωση αποκτά χαρακτήρα “ποινικής φύσεως”, κατά την αυτόνομη έννοια του αντίστοιχου όρου της ΕΣΔΑ, εφόσον συγκεντρώνει τρία κριτήρια, που δεν είναι απαραίτητο να συντρέχουν σωρευτικά (Ε.Δ.Δ.Α., απόφαση της 8.6.1975, Engel και λοιποί κατά Ολλανδίας, σκ.82-85),

Σελίδες

Εγγραφή στο RSS - Στρατιωτικό Δικαιο - Στρατιωτικός Δικηγόρος
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επικοινωνήστε μαζί μας

Όμιλος Νομικών Προβατά Σωκράτη

Our firm has an excellent reputation and is known for providing quality, individualized service and attention to clients needing services. Our team members are specialized in different fields of law. Do not hesitate to contact us and we will redirect you to the most suitable lawyer taking into account the nature of your case.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας που συνεχώς εξελίσσονται. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Όμιλος Νομικών Σωκράτη Προβατά

Μητροπόλεως 44, 54622, Θεσσαλονίκη

2310 270 580

2310 233 821

info@provataslaw.gr

www.provataslaw.gr