info@provataslaw.gr

2310 270 580

Αρχική // Κατηγορίες Άρθρων // Στρατιωτικά αδικήματα

Κατηγορία

Στρατιωτικά αδικήματα

Το έγκλημα του ύπνου σκοπού τυποποιείται στο άρθρο 75 του στρατιωτικού ποινικού κώδικα (νόμος 2287/1995). Σύμφωνα με το άρθρο αυτό ο στρατιωτικός σκοπός που καταλαμβάνεται να κοιμάται, τιμωρείται:
α) Σε ειρηνική περίοδο, με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών.
β) Σε πολεμική περίοδο, με φυλάκιση μέχρι ενός έτους και αν η πράξη τελέσθηκε ενώπιον του εχθρού, με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.

Για το ποινικό δίκαιο ιδιαίτερη σημασία έχει η ανεύρεση του εννόμου αγαθού, το οποίο προσβάλλεται με την εγκληματική ενέργεια. Ως έννομο αγαθό ορίζεται γενικά το στοιχείο που προστατεύεται από το δικαίου και που προσβάλλει ο δράστης κάποιου εγκλήματος με τις ενέργειές του, προκαλώντας κοινωνική ανισορροπία στο σύστημα αξιών. Η ανεύρεση του εννόμου αγαθού είναι τόσο σημαντική επειδή καταρχάς μόνο μέσα από την προσβολή αυτού μπορεί να θεμελιωθεί η διάπραξη κάποιου εγκλήματος.

Ανυποταξία
Όποιος κηρύσσεται ανυπότακτος, σύμφωνα με το νόμο για τη στρατολογία, τιμωρείται:
α) Σε ειρηνική περίοδο, με φυλάκιση μέχρι δύο ετών.
β) Σε πολεμική περίοδο, με θάνατο ή ισόβια κάθειρξη. Σε περίπτωση όμως που η πράξη του, ενόψει της διάρκειάς της και των υπηρεσιών που αυτός θα μπορούσε να προσφέρει, δεν θα μπορούσε να προκαλέσει άξια λόγου βλάβη στην πολεμική προσπάθεια της χώρας, λαμβανομένων υπόψη και των γενικών συνθηκών της επιστράτευσης, επιβάλλεται κάθειρξη ή φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών.

Οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται για τη συγκρότηση του εγκλήματος είναι οι ακόλουθες: Πρώτον, ύπαρξη σχέσης υπηρεσιακής εξαρτήσεως, δηλαδή σχέση προϊσταμένου προς υφιστάμενο μεταξύ διατάσσοντος και διατασσομένου.

Άρθρο 7

Είδη Ποινών

1. Τα στρατιωτικά εγκλήματα τιμωρούνται με τις παρακάτω ποινές :

Α. Κύριες :
α) Θάνατος
β) Κάθειρξη, ισόβια ή πρόσκαιρη
γ) Φυλάκιση
Β. Παρεπόμενες, εκτός από τις προβλεπόμενες από τον Ποινικό Κώδικα :
α) Καθαίρεση
β) Έκπτωση
2. Στις περιπτώσεις που προβλέπει ο νόμος το δικαστήριο μπορεί να επιβάλλει κατά μετατροπή χρηματική ποινή ή κοινωφελή εργασία.

Άρθρο 8
Επιβολή θανατικής ποινής

Τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών ή σε περίπτωση υποτροπής με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών κυβερνήτης ή χειριστής αεροσκάφους ο οποίος: α) Δέχεται φορτίο ή επιβάτες πέρα από τα όρια που επιτρέπονται από τους κανονισμούς ή τις τεχνικές προδιαγραφές ή τις διαταγές που έλαβε. β) Δεν συμμορφώνεται με διαταγή που εκδόθηκε αρμάδια ή με αεροπορικό σήμα σχετικά με την πτήση. γ) Πετά σε ύψος μικρότερο του επιτρεπόμενου από τους κανονισμούς ή τις διαταγές, χωρίς να συντρέχει περίπτωση προσγείωσης, απογείωσης ή ανωτέρας βίας.

Το στρατιωτικό έγκλημα της μέθης εν υπηρεσία τυποποιείται στο άρθρο 67 του στρατιωτικού ποινικού κώδικα (νόμος 2287/1995). Σύμφωνα με το άρθρο αυτό ο στρατιωτικός που εκτελεί υπηρεσία ή έλαβε διαταγή να εκτελέσει υπηρεσία και καταναλίσκει οινοπνευματώδη ποτά ή άλλες μεθυστικές ουσίες, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό ή τη μείωση της ικανότητάς του για εκτέλεση της υπηρεσίας του, τιμωρείται εφόσον το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται σε αμέλειά του:
α) Σε ειρηνική περίοδο, με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών και αν είναι αξιωματικός, με φυλάκιση μέχρι ενός έτους.

Σαν έγκλημα τυποποιείται και τιμωρείται απο τον ΣΠΚ στα άρθρα 33,34,35,36,37,38.

Οι μορφές της λοιπόν που αναγνωρίζονται και τυποποιούνται στον ΣΠΚ είναι η λιποταξία στο εσωτερικό, στο εξωτερικό ομαδική λιποταξία και λιποταξία ενώπιον του εχθρού. Η βλαπτικότητα της λιποταξίας εντοπίζεται στις συνέπειες που έχει η απουσία του στρατιωτικού.

Σελίδες

Εγγραφή στο RSS - Στρατιωτικά αδικήματα
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επικοινωνήστε μαζί μας

Όμιλος Νομικών Προβατά Σωκράτη

Our firm has an excellent reputation and is known for providing quality, individualized service and attention to clients needing services. Our team members are specialized in different fields of law. Do not hesitate to contact us and we will redirect you to the most suitable lawyer taking into account the nature of your case.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας που συνεχώς εξελίσσονται. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Όμιλος Νομικών Σωκράτη Προβατά

Μητροπόλεως 44, 54622, Θεσσαλονίκη

2310 270 580

2310 233 821

info@provataslaw.gr

www.provataslaw.gr