info@provataslaw.gr

2310 270 580

Αρχική // Κατηγορίες Άρθρων // Παιδική πορνογραφία

Κατηγορία

Παιδική πορνογραφία

Η παιδική πορνογραφία ορίζεται διαφορετικά από τη νομοθεσία της κάθε χώρας. Ο κοινός παρανομαστής είναι οι αναπαραστάσεις ανηλίκων που συμμετέχουν σε σεξουαλικές πράξεις ή καταστάσεις που υποδηλώνουν σεξουαλικές δραστηριότητες. Μερικές φορές ο ορισμός περιλαμβάνει εικόνες που έχουν υποστεί επεξεργασία από ηλεκτρονικό υπολογιστή ή και καρτούν.

Η πορνογραφία ανηλίκων είναι ένα έγκλημα που έχει βαρύτατες συνέπειες για το θύμα, ψυχολογικές ή και σωματικές. Το παιδί έχει γίνει αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης, τις περισσότερες φορές μάλιστα εμπορικής, γεγονός που επηρεάζει άμεσα την συμπεριφορά του, την ψυχολογική του υπόσταση και πιθανόν και την σεξουαλικότητά του. Πολλές φορές η παιδική πορνογραφία αποτελεί επακόλουθο και συνδυάζεται με άλλα σεξουαλικά εγκλήματα (βιασμός κ.λπ.).

Ο ορισμός της παιδικής πορνογραφίας έχει δοθεί από το Πρόσθετο Πρωτόκολλο στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού. Σύμφωνα με τον ορισμό αυτό ως παιδική πορνογραφία ορίζεται η οποιαδήποτε αναπαράσταση, με οποιοδήποτε μέσο, παιδιού εμπλεκομένου σε πραγματικές ή εικονικές γενετήσιες δραστηριότητες ή κάθε απεικόνιση των γενετήσιων οργάνων παιδιού για πρωτευόντως σεξουαλικούς σκοπούς. Φυσικά, ο συνηθέστερος τρόπος τέλεσης της παιδικής πορνογραφίας είναι μέσω του διαδικτύου.

Στον ορισμό του υλικού παιδικής πορνογραφίας δεν περιλαμβάνεται μόνο η αναπαράσταση ή η πραγματική αποτύπωση ανηλίκου ή πράξεων αυτού, αλλά και η εικονική αποτύπωσή του. Με τις δυνατότητες που παρέχουν τα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας είναι εύκολη η εμφάνιση ενός ενηλίκου με τρόπο ώστε να μοιάζει με ανήλικος ή η αλλοίωση της εικόνας ενός ανήλικου ώστε να παρουσιάζεται πως συμμετέχει σε σεξουαλικές πράξεις.

Η κατανόηση της ψυχολογικής στάσης και αντίληψης του δράστη του εγκλήματος της παιδικής πορνογραφίας έχει μεγάλη σημασία, καθώς το έγκλημα αυτό έχει μεγάλες ψυχολογικές και κοινωνικές διαστάσεις. Σημαντικό ρόλο στο έγκλημα αυτό δεν αποτελεί μόνο η απεικόνιση του ανήλικου αλλά ο αντίκτυπος που έχει η απεικόνιση αυτή στον δράστη, δηλαδή η σεξουαλική διέγερση. Οι δράστες του εγκλήματος της παιδικής πορνογραφίας δεν αποτελούν μία ομογενή ομάδα με ίδια χαρακτηριστικά, αλλά διακρίνονται σε περαιτέρω κατηγορίες.

Παγκοσμίως δεν υπάρχει ένας ορισμός για το πορνογραφικό υλικό που να γίνεται αποδεκτός απ’ όλα τα κράτη. Αυτό προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα καθώς πράξεις που σε ορισμένα κράτη τιμωρούνται ως παράνομες, σε άλλα είναι πλήρως νόμιμες και αποδεκτές.

Η παιδική πορνογραφία αποτελεί ένα έγκλημα με βαρύτατες συνέπειες για τον ανήλικο που καθίσταται θύμα. Οι ψυχολογικές συνέπειες μίας τέτοιας εγκληματικής συμπεριφοράς είναι μάλιστα τόσο βαριές που μπορούν να δημιουργήσουν στον ανήλικο ψυχοκοινωνικές διαταραχές για όλη του τη ζωή, π.χ. αποξένωση, αντικοινωνική συμπεριφορά, χρόνια κατάθλιψη κ.λπ. Για τον λόγο αυτό οι γονείς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα μία τέτοια κατάσταση και να μην παραβλέψουν τις βαρύτατες ψυχολογικές συνέπειες ενός τέτοιου εγκλήματος.

Από το 2014 η προθεσμία παραγραφής των εγκλημάτων που προβλέπονται στα άρθρα 323Α, 324, 336, 338, 339, 342, 343, 345, 346, 347, 348, 348Α, 348Β, 348Γ, 349, 351, 351Α του Ποινικού Κώδικα, όταν αυτά στρέφονται κατά ανηλίκων, αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος και για ένα έτος μετά, εφόσον πρόκειται για πλημμέλημα, και για τρία έτη μετά, εφόσον πρόκειται για κακούργημα. Έτσι αυξάνεται ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων του βιασμού ανηλίκου, αποπλάνησης ανηλίκου, παιδικής πορνογραφίας κλπ ξεκινάει μετά την ενηλικίωση των (ταυτοποιημένων) θυμάτων.

Η διαδικασία διερεύνησης που ακολουθείται προκειμένου να ταυτοποιηθεί χρήστης που κατέχει / διαμοιράζει ένα συγκεκριμένο αρχείο παιδικής πορνογραφίας μέσω Διαδικτύου προϋποθέτει την ύπαρξη διεύθυνσης IP από την οποία αποδεικνύεται ότι έχει γίνει διαμοιρασμός του επίμαχου αρχείου στην ολότητά του.

Ο επιτυχής διαμοιρασμός του αρχείου από μια συγκεκριμένη IP καταδεικνύει αδιαμφισβήτητα ότι ο χρήστης της ΙΡ το κατείχε σε δεδομένη στιγμή ολόκληρο.

Στην κορωνίδα του άμεσου ποινικού ενδιαφέροντος βρίσκονται όλες εκείνες οι εγκληματικές πράξεις που μπορούν να βλάψουν τα παιδιά είτε θίγοντας τη γενετήσια αξιοπρέπειά τους είτε βλάπτοντας την ψυχική και σωματική τους υγεία. Εδώ εντάσσεται η διακίνηση παιδικής πορνογραφίας, η προσέλκυση παιδιών για γενετήσιους λόγους, η σεξουαλική παρενόχληση και η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Σελίδες

Εγγραφή στο RSS - Παιδική πορνογραφία
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επικοινωνήστε μαζί μας

Όμιλος Νομικών Προβατά Σωκράτη

Our firm has an excellent reputation and is known for providing quality, individualized service and attention to clients needing services. Our team members are specialized in different fields of law. Do not hesitate to contact us and we will redirect you to the most suitable lawyer taking into account the nature of your case.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας που συνεχώς εξελίσσονται. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Όμιλος Νομικών Σωκράτη Προβατά

Μητροπόλεως 44, 54622, Θεσσαλονίκη

2310 270 580

2310 233 821

info@provataslaw.gr

www.provataslaw.gr