info@provataslaw.gr

2310 270 580

Αρχική // Κατηγορίες Άρθρων // Οικονομικό έγκλημα

Κατηγορία

Οικονομικό έγκλημα

Με την υπ’ αρ. 939/2023 απόφασή του ο Άρειος Πάγος κλήθηκε να κρίνει ποιες είναι οι οφειλές που συμπεριλαμβάνονται και συνυπολογίζονται για τη θεμελίωση του ποινικού αδικήματος της καταβολής χρεών προς το Δημόσιο που προβλέπεται στο άρθρο 25 του ν. 1882/1990, όπως ο τελευταίος τροποποιήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 469 του Ποινικού Κώδικα, καθώς και αν για την εξαίρεση όσων προβλέπονται και τυποποιούνται στο άρθρο 66 του Ν.

Με την υπ’ αρ. 1152/2023 Απόφασή του, το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, απέρριψε τον προταθέντα από τους κατηγορούμενους ισχυρισμό περί πλήρους ικανοποίησης των παθόντων. Συγκεκριμένα, οι κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της συμμορίας και της διακεκριμένης κλοπής κατ’ εξακολούθηση, αποζημίωσαν άμεσα τα θύματά τους και ζήτησαν ενώπιον του δικαστηρίου την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 381 παρ. 3 του Ποινικού Κώδικα.

Η νομιμοποίηση θεωρείται έγκλημα συνάφειας και ως τέτοιο προϋποθέτει την τέλεση μιας άλλης αξιόποινης πράξης (βασικό αδίκημα) από την οποία προέκυψε η νομιμοποιούμενη περιουσία.

Στα άρθρα 33-36 Κ.Π.Δ. ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, το πεδίο δράσης, τα καθήκοντα, τα δικαιώματα και οι εξουσίες του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, ενός σχετικά νεοπαγούς θεσμού που εισήχθη για πρώτη φορά στην εσωτερική έννομη τάξη με το άρθρο 2 του Ν. 3943/2011.  

Η απόφαση 342/2020 του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την αναίρεση της κατηγορούμενης κατά της 883/2018 απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Θράκης, δυνάμει της οποίας καταδικάστηκε ως Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος ΑΕ για φοροδιαφυγή, και συγκεκριμένα για αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων κατ’ εξακολούθηση [ά. 66 παρ. 5 του ν. 4174/2013, (Κ.Φ.Δ.) όπως τροποποιήθηκε με το ά. 8 του ν. 4337/2015].

ΕΘΝΙΚΟΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ

ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΑ 

ΤΜΗΜΑ Α`

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΑΣ 

Άρθρο 155

Έννοια λαθρεμπορίας

1. Λαθρεμπορία είναι:

   Είναι γεγονός ότι ακόμα δεν έχει σαφώς καθοριστεί το περιεχόμενο του όρου οικονομικό έγκλημα, ούτε έχουν προσδιοριστεί οριστικά τα είδη των εγκλημάτων που περιλαμβάνει, το modusoperandi, τα ακριβή χαρακτηριστικά των δραστών, η έκταση της βλάβης στα θύματα, καθώς και το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δρουν οι δράστες. Πάντως, κατά τον Kaiser και άλλους τα οικονομικά εγκλήματα, είναι δυνατό να καταταγούν σε τέσσερις ομάδες σύμφωνα με την περιοχή που πρέπει να προστατευθεί.

   Η φορολογική παραβατικότητα, αν εξαιρέσει κανείς την απλή παράβαση κανόνων επιμέλειας που δεν υποκρύπτουν με οποιοδήποτε τρόπο πρόθεση του φορολογουμένου να μεθοδεύσει τη μείωση της νόμιμης φορολογικής επιβάρυνσης του, εκδηλώνεται με διαφορετικές μορφές, όπως φοροαποφυγή, φοροδιαφυγή και φορο-υπερημερία. Ωστόσο κοινό χαρακτηριστικό και των τριών μορφών φορολογικής παραβατικότητας είναι η ύπαρξη υποκείμενου σε φορολόγηση προσώπου, το οποίο επιχειρεί να αποφύγει μερικά, την εκπλήρωση νόμιμης φορολογικής οφειλής του.

Σελίδες

Εγγραφή στο RSS - Οικονομικό έγκλημα
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επικοινωνήστε μαζί μας

Όμιλος Νομικών Προβατά Σωκράτη

Our firm has an excellent reputation and is known for providing quality, individualized service and attention to clients needing services. Our team members are specialized in different fields of law. Do not hesitate to contact us and we will redirect you to the most suitable lawyer taking into account the nature of your case.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας που συνεχώς εξελίσσονται. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Όμιλος Νομικών Σωκράτη Προβατά

Μητροπόλεως 44, 54622, Θεσσαλονίκη

2310 270 580

2310 233 821

info@provataslaw.gr

www.provataslaw.gr