info@provataslaw.gr

2310 270 580

Αρχική // Κατηγορίες Άρθρων // Ναρκωτικά

Κατηγορία

Ναρκωτικά

   Για τις διακεκριµένες παραλλαγές απειλούνται ποινές κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών (10 – 20 έτη) και σωρευτικά χρηµατική ποινή από 50.000 µέχρι 500.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές εντάσσονται ουσιαστικά περιπτώσεις όπως η τέλεση διακίνησης από υπάλληλο που νόµιµα ασχολείται µε τα ναρκωτικά, για διευκόλυνση ή απόκρυψη άλλων κακουργηµάτων, σε ευαίσθητους χώρους (στρατόπεδα, καταστήµατα κράτησης, σχολεία κ.λπ.).

   Κεντρικό σηµείο της γενικότερης φιλοσοφίας της νοµοθετικής ρύθµισης είναι η επιχειρούµενη διάκριση µεταξύ διακινητών ή εµπόρων και χρηστών και η διαφοροποιηµένη µεταχείρισή τους. Η διάκριση αυτή κατέδειξε και στο νοµοθετικό πεδίο τις δυσκολίες που τη συνοδεύουν στην πράξη και κατέληξε πρόσφατα, µετά από σταδιακή αναγνώριση του προβλήµατος της διαπλοκής χρήσης και µικροδιακίνησης, σε µια αντιµετώπιση της µικροδιακίνησης – ειδικά µεταξύ χρηστών – που πλησιάζει πολύ περισσότερο τη µεταχείριση των χρηστών παρά αυτή των διακινητών.

   Η παρούσα διάταξη αποτελεί τον κορµό της ποινικής καταστολής για τη διακίνηση των ναρκωτικών. Παρέχει τον ορισµό της «διακίνησης» των ναρκωτικών, καθώς και ενδεικτικά παραδείγµατα των µορφών υπό τις οποίες εµφανίζεται η πράξη αυτή.

   Η παρούσα διάταξη αποτελεί τον κορµό της ποινικής καταστολής για τη διακίνηση των ναρκωτικών. Παρέχει τον ορισµό της «διακίνησης» των ναρκωτικών, καθώς και ενδεικτικά παραδείγµατα των µορφών υπό τις οποίες εµφανίζεται η πράξη αυτή.

   Το αδίκηµα της κατ' επάγγελµα ιδιαίτερα κερδοφόρας χρηµατοδότησης ή διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, τυποποιείται ρητώς και σαφώς στο άρθρο 23 παρ. 2 εδ. α’ Ν. 4139/2013. Το παρόν εδάφιο προβλέπει δύο διαφορετικές ιδιαίτερα διακεκριµένες περιπτώσεις: Η πλήρωση της αντικειµενικής υπόστασης υφίσταται µόνο όταν το προσδοκώµενο όφελος του δράστη υπερβαίνει το ποσό των 75.000 ευρώ. Για την εφαρµογή της παρούσας ιδιαίτερα επιβαρυντικής περίπτωσης απαιτούνται να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις σωρευτικώς:

1. ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: Τριμελές Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΟΙΝΙΚΟ - χρήση ναρκωτικών ουσιών κατ’ εξακολούθηση

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Σ.ΠΡΟΒΑΤΑΣ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΩΣ: Συνήγορος υπεράσπισης

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ: ενώ ήταν στρατιωτικός με πολλές πράξεις που στοιχειοθετούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών

   Έχοντας εξαντλήσει την ανάλυση των  ουσιαστικού δικαίου διατάξεων των εγκλημάτων που σχετίζονται με τον Νόμο περί ναρκωτικών κρίνεται επιβεβλημένη στο σημείο αυτό η προσέγγιση των δικονομικών διατάξεων μέσω των οποίων εφαρμόζεται η νομοθεσί

   Στα άρθρα 36 έως 41 του Ν. 4139/2013 προβλέπονται παρεπόμενες ποινές και μέτρα για δράστες εγκλημάτων σχετικών με τα ναρκωτικά. Στο άρθρο 36 επιβάλλεται η παρεπόμενη ποινή της απαγόρευσης ασκήσεως επαγγέλματος για χρονικό διάστημα από 1 έως 5 έτη, εύλογα δε αντιλαμβάνεται κανείς πως αναφέρεται στα επαγγέλματα εκείνα για την άσκηση των οποίων απαιτείται άδεια της αρχής. Στο άρθρο 37 ρυθμίζεται η δυνατότητα επιβολής της παρεπόμενης ποινής των περιορισμών διαμονής. Κατά το άρ.

   Ο Ν. 4139/2013 καθιερώνει ένα νέο πολύπτυχο σύστημα διάγνωσης της εξάρτησης από ναρκωτικά, που περιλαμβάνει νέα κριτήρια και διαδικασίες. Κατά το άρθρο 30 παρ. 3 συνεκτιμώνται ενδεικτικά ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα στοιχεία: α) πιστοποιητικά αναγνωρισμένων υπηρεσιών απεξάρτησης, χορήγησης υποκατάστατων ή ανταγωνιστικών στα οπωειδή ουσιών καθώς και περίθαλψης συνδεόμενες με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών ( π.χ.

Σελίδες

Εγγραφή στο RSS - Ναρκωτικά
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επικοινωνήστε μαζί μας

Όμιλος Νομικών Προβατά Σωκράτη

Our firm has an excellent reputation and is known for providing quality, individualized service and attention to clients needing services. Our team members are specialized in different fields of law. Do not hesitate to contact us and we will redirect you to the most suitable lawyer taking into account the nature of your case.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας που συνεχώς εξελίσσονται. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Όμιλος Νομικών Σωκράτη Προβατά

Μητροπόλεως 44, 54622, Θεσσαλονίκη

2310 270 580

2310 233 821

info@provataslaw.gr

www.provataslaw.gr