info@provataslaw.gr

2310 270 580

Αρχική // Κατηγορίες Άρθρων // Ιατρικά λάθη

Κατηγορία

Ιατρικά λάθη

Ο γιατρός κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ευθύνεται για κάθε πράξη του. Η ευθύνη αυτή διακρίνεται σε αστική, ποινική και πειθαρχική. Η αστική ευθύνη του γιατρού προκύπτει από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και πηγάζει είτε από αυθαίρετη ιατρική πράξη, δηλαδή πράξη του γιατρού χωρίς γνώση και συναίνεση του ασθενούς, ή από ιατρικό σφάλμα, όταν οι ενέργειες του γιατρού είναι αντίθετες με τους γενικά παραδεκτούς κανόνες της ιατρικής επιστήμης.

Με γνωμοδότησή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απάντησε σε ερώτημα του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την πειθαρχική δικαιοδοσία και πειθαρχικά όργανα των ιατρών ΕΣΥ του ΕΚΑΒ.

Ειδικότερα, το ερώτημα αφορούσε στο ποια είναι τα πειθαρχικά όργανα (μονομελή ή συλλογικά) και η πειθαρχική διαδικασία (συμπεριλαμβανομένων των ποινών, τις οποίες κάθε πειθαρχικός προϊστάμενος ή πειθαρχικό όργανο μπορεί να επιβάλει) για τους ειδικευμένους γιατρούς ΕΣY που υπηρετούν στο ΕΚΑΒ.

 

Με την υπ' αριθμ. 1227/2018 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών επιδίκασε αποζημίωση για ηθική βλάβη σε ασθενή για ιατρικά σφάλματα, κατά τη διάρκεια νοσηλείας σε ιδιωτική κλινική.

Αναίρεση αθωωτικής απόφασης για έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας και νόμιμης βάσης

 

Με την υπ' αριθμ. 122/2019 απόφαση του Αρείου Πάγου (ΣΤ Ποινικό Τμήμα) έγινε δεκτή αίτηση αναίρεσης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σχετικά με αθωωτική απόφαση ειδικευόμενης και ειδικευμένης ιατρού για την αξιόποινη πράξη της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.

Αριθμός 384/2018

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Α’ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Σύνθεση: Δέσποινα Βεζυρίδου, Πρόεδρος Πρωτοδικών, Κωνσταντινιά Μπεχτσή, Πλημμελειοδίκης, Γεώργιος Κιοσσές, Ειρηνοδίκης (ο οποίος ορίστηκε με την 108/17 πράξη της Προέδρου Πρωτοδικών). 

Αριθμός απόφασης 693/2016

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΤΜΗΜΑ Β’ ΤΡΙΜΕΛΕΣ

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του στις 7 Οκτωβρίου 2015 με την εξής σύνθεση: Βασίλειος Πανταζόπουλος, Πρόεδρος Εφετών Δ.Δ., Ζαχαρίας Λαμπρινός-Εισηγητής και Χριστίνα Ιωσηφίδου, Εφέτες Δ.Δ. Ως Γραμματέας έλαβε μέρος η δικαστική υπάλληλος Μαρία Παντέκη.

Η παρένθετη μητρότητα είναι μία μορφή ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, που σε άλλες χώρες απαγορεύεται πλήρως και σε άλλες επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις.

Κατά τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας υπάρχουν δύο μητέρες, η κοινωνική και η βιολογική μητέρα.

Η κοινωνική μητέρα είναι αυτή που επιθυμεί τη γέννηση του παιδιού και θα αναλάβει την ανατροφή του, ενώ η βιολογική μητέρα είναι αυτή από την οποία προέρχεται το ωάριο που πρόκειται να γονιμοποιηθεί.

Α. Αστική ευθύνη

Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι ευθύνονται απευθείας οι ίδιοι. Έτσι η αγωγή αποζημίωσης στρέφεται απευθείας κατά του ιδιωτικού υπαλλήλου και ισχύουν στην προκειμένη περίπτωση οι σχετικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα. Περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορεί να ασκηθεί αγωγή κατά του ιδιωτικού υπαλλήλου είναι η πρόκληση υλικής ζημίας, η παράλληλη απασχόληση σε ανταγωνιστική εταιρεία, ο ανταγωνισμός του εργοδότη κλπ.

Β. Ποινική ευθύνη

Σελίδες

Εγγραφή στο RSS - Ιατρικά λάθη
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επικοινωνήστε μαζί μας

Όμιλος Νομικών Προβατά Σωκράτη

Our firm has an excellent reputation and is known for providing quality, individualized service and attention to clients needing services. Our team members are specialized in different fields of law. Do not hesitate to contact us and we will redirect you to the most suitable lawyer taking into account the nature of your case.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας που συνεχώς εξελίσσονται. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Όμιλος Νομικών Σωκράτη Προβατά

Μητροπόλεως 44, 54622, Θεσσαλονίκη

2310 270 580

2310 233 821

info@provataslaw.gr

www.provataslaw.gr