info@provataslaw.gr

2310 270 580

Αρχική // Κατηγορίες Άρθρων // Διαζύγιο - Διατροφές

Κατηγορία

Διαζύγιο - Διατροφές

Αίτηση ανάθεσης οριστικής επιμέλειας τέκνων υπέρ της μητέρας, καταβολής διατροφής υπέρ των τέκνων και ρύθμισης δικαιώματος επικοινωνίας με αυτά. Αντίθετη αίτηση για ανάθεση επιμέλειας ή συνεπιμέλειας των τέκνων υπέρ του πατέρα άλλως ρύθμισης του δικαιώματος του με αυτά. Βασικό κριτήριο για την ανάθεση της επιμέλειας των τέκνων σε έναν εκ των γονέων κατόπιν διακοπής της εγγάμου συμβιώσεως τους είναι το απόλυτο συμφέρον του τέκνου.

Διατροφή ανηλίκων. Ορισμένο αγωγής. Μεταρρύθμιση απόφασης. Μεταρρύθμιση συμφωνίας. Η ρύθμιση της νόμιμης διατροφής με συμφωνία, δεν μεταβάλλει την διατροφή σε διατροφή από σύμβαση. Συνεπώς σε περίπτωση  μεταβολής των όρων της διατροφής, η συμφωνία αυτή υπόκειται σε μεταρρύθμιση. Ένσταση διακινδύνευσης ιδίας διατροφής. Οι διάδικοι είχαν προβεί σε συμφωνία να καταβάλλεται 250 € για κάθε ανήλικο τέκνο τους από τον πατέρα τους  με την έκδοση του συναινετικού διαζυγίου. Μεταβολή των συνθηκών. Ο πατέρας έχει τελέσει νέο γάμο και έχει αποκτήσει νέο τέκνο, μισθώνει οικία με χαμηλότερο μίσθωμα.

Ασφαλιστικά μέτρα. Ανάκληση ή μεταρρύθμιση απόφασης. Προϋποθέσεις. Δεν απαιτείται συνδρομή κινδύνου. Μεταβολή πραγμάτων. Εννοια. Περιπτωσιολογία. Απόφαση προσωρινής διατροφής και επικοινωνίας με ανήλικο τέκνο. Μεταβολή των αναγκών του τέκνου (νέα δαπάνη για εγγραφή σε βρεφονηπιακό σταθμό). Επιπτώσεις στον ψυχισμό του τέκνου νηπιακής ηλικίας εξ αιτίας της απομάκρυνσης από το περιβάλλον της μητέρας. Μεταβολή της χρονικής διάρκεια της επικοινωνίας με τον πατέρα και της διανυκτέρευσης στην οικία του. Μεταρρυθμίζει την απόφαση. Δικονομικά θέματα.

Η καθιέρωση του τεκμηρίου του 1/3 του συνολικού χρόνου ως ελαχίστου χρόνου επικοινωνίας του τέκνου με τον δικαιούχο αυτής είναι ο λόγος για τον οποία η διάταξη του αρ. 1520 ΑΚ εντάσσεται στις πιο πολυσυζητημένες, μετά τις τροποποιήσεις που επέφερε ο ν. 4800/2021. Πρόκειται, ουσιαστικά, για έναν περιορισμό στην κρίση των δικαστηρίων, καθώς υπήρχαν μομφές ότι οι δικαστικές αποφάσεις, κατά πάγια τακτική, όριζαν περιορισμένο χρόνο επικοινωνίας στον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο.

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 6390/Β/31-12-2021 η ΚΥΑ Αριθμ. 70057 οίκ. σχετικά με την ηλεκτρονική υπηρεσία έκδοσης άυλου συναινετικού διαζυγίου μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr- ΕΨΠ).

Τι συμβαίνει στην περίπτωση που οι σύζυγοι έχουν διαζευχθεί; Δικαιούται κάποιος από τους δύο διατροφή; Και αν ναι ποιες είναι οι προϋποθέσεις;

Στο άρθρο 1442 ΑΚ προβλέπονται οι προϋποθέσεις, υπό τις οποίες μπορεί να αξιωθεί διατροφή.

Η έννοια της διατροφής είναι συνυφασμένη με δυσάρεστα γεγονότα, όπως είναι ένα διαζύγιο που τερματίζει και νομικά την συμβίωση και συνύπαρξη δύο ενήλικων ανθρώπων.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, που αν και δεν έχει τερματιστεί επίσημα ο γάμος, ωστόσο γεννάται αξίωση διατροφής μεταξύ των συζύγων.

Η διάσταση μεταξύ των συζύγων είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση, κατά την οποία ο ένας εκ των συζύγων δικαιούται διατροφής.


Σε περίπτωση που ένας εκ των γονέων παύσει να ασκεί την επιμέλεια, λόγω θανάτου, κήρυξης σε αφάνεια ή έκπτωσης, αδυναμίας άσκησής της για πραγματικούς  λόγους ή λόγω δικαιοπρακτικής ανικανότητας, η γονική μέριμνα ασκείται από τον έτερο γονέα. 

Εγγραφή στο RSS - Διαζύγιο - Διατροφές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επικοινωνήστε μαζί μας

Όμιλος Νομικών Προβατά Σωκράτη

Our firm has an excellent reputation and is known for providing quality, individualized service and attention to clients needing services. Our team members are specialized in different fields of law. Do not hesitate to contact us and we will redirect you to the most suitable lawyer taking into account the nature of your case.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας που συνεχώς εξελίσσονται. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Όμιλος Νομικών Σωκράτη Προβατά

Μητροπόλεως 44, 54622, Θεσσαλονίκη

2310 270 580

2310 233 821

info@provataslaw.gr

www.provataslaw.gr