info@provataslaw.gr

2310 270 580

Αρχική // Κατηγορίες Άρθρων // Άρθρα συνεργατών

Κατηγορία

Άρθρα συνεργατών

Βάσει του άρθρου 380 παρ. 1 ΠΚ , για να στοιχειοθετηθεί το έγκλημα της ληστείας απαιτείται ο δράστης να ασκήσει σωματική βία κατά του θύματος ή να κάνει χρήση ενωμένων απειλών που αφορούν κίνδυνο ζωής ή σώματος και να αφαίρεσει ξένο πράγμα ή να εξαναγκάσει το θύμα να του παραδώσει το πράγμα , με σκοπό να το ιδιοποιηθεί παρανόμως. Το έγκλημα της ληστείας προβλέπει ποινή κάθειρξης και χρηματική ποινή.

Το έγκλημα της ληστείας προυποθέτει δόλο.

 

Βάσει του άρθρου 187ΠΚ  «Όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή εγκληματική δράση οργάνωση τριών ή περισσότερων προσώπων, που επιδιώκει την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη και χρηματική ποινή.»

 

Για να στοιχειοθετηθεί μία ομάδα προσώπων ως εγκληματική οργάνωση υπό τον Νέο Ποινικό Κώδικα , απαιτείται η συνδρομή ορισμένων προυποθέσεων.

 Σύμφωνα με τα άρθρα 50 έως 55 του ν. 4872/2021 :

  • η διάρκεια και των δύο εταιρικών μορφών  ΕΠΕ και ΙΚΕ μπορεί πλέον να είναι ορισμένου ή αορίστου χρόνου
  • για όσες εταιρείες έχουν επιλέξει διάρκεια ορισμένου χρόνου, η διάρκεια θα μετατρέπεται αυτόματα σε αορίστου χρόνου, εκτός εάν οι εταίροι αποφασίσουν τη λύση τους

Συνεπώς, κατόπιν των ανωτέρω αλλαγών:

Σύμφωνα με το ιστορικό της εν λόγω υπόθεσης, η κοινοπραξία Heiploeg απαρτιζόταν από διάφορες εταιρίες που δραστηριοποιούνταν στον τομέα του χονδρικού εμπορίου αλιευτικών προϊόντων. Κατά τα έτη 2011 και 2012, η πρώην Heiploeg συσσώρευσε σημαντικές οικονομικές ζημίες και, το 2013, σε τέσσερις από τις εταιρίες της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 27 εκατομμυρίων ευρώ λόγω συμμετοχής τους σε σύμπραξη.

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.), αποτελεί έναν αστικό συνεταιρισμό με κοινωνικό σκοπό και διαθέτει εκ του νόμου την εμπορική ιδιότητα.

Η αφανής εταιρεία ρυθμίστηκε για πρώτη φορά νομοθετικά το 2012, και συγκεκριμένα με το Ν. 4072/2012. Αποτελεί έναν ιδιαίτερο τύπο εταιρείας, μία εσωτερική εταιρεία, καθώς το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η μη προβολή της συνεργασίας αυτής προς τους τρίτους.

Η αφανής εταιρεία περιλαμβάνει δυο είδη εταίρων:

Σύμφωνα με το άρθρο 348Β του Ποινικού Κώδικα, για να στοιχειοθετηθεί το έγκλημα πρέπει ο δράστης να προτείνει μέσω διαδικτύου σε ανήλικο κάτω των 15 ετών διά ζώσης συνάντηση με τον ίδιο ή τρίτο έχοντας ως απώτερο σκοπό να το αποπλανήσει ή να ασελγήσει εις βάρος του, ή να προάγει με οποιονδήποτε τρόπο την πορνογραφία ανηλίκων. Επιπρόσθετο στοιχείο του εγκλήματος είναι ο δράστης μετά τη πρόταση του να προβεί σε ενέργειες που διευκολύνουν και οδηγούν στη συνάντηση με το ανήλικο θύμα.

Για το παραπάνω έγκλημα προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών και χρηματική ποινή. 

Στην περίπτωση της σύνταξης δημόσια διαθήκης από κωφό διαθέτη, εάν ο διαθέτης δηλώσει ότι είναι κωφός, προβλέπονται στο νόμο πρόσθετες διατυπώσεις, η μη τήρηση των οποίων έχει ως αποτέλεσμα την ακυρότητα της δημόσιας διαθήκης (άρθρο 1718 ΑΚ). Ειδικότερα, αν ο διαθέτης δηλώσει ότι είναι κωφός πρέπει επιπλέον α) να δοθεί η πράξη σε αυτόν για να τη διαβάσει και β) να βεβαιωθεί στο συμβολαιογραφικό έγγραφο ότι αυτό έγινε (άρθρο 1735 ΑΚ).

Η καθιέρωση του τεκμηρίου του 1/3 του συνολικού χρόνου ως ελαχίστου χρόνου επικοινωνίας του τέκνου με τον δικαιούχο αυτής είναι ο λόγος για τον οποία η διάταξη του αρ. 1520 ΑΚ εντάσσεται στις πιο πολυσυζητημένες, μετά τις τροποποιήσεις που επέφερε ο ν. 4800/2021. Πρόκειται, ουσιαστικά, για έναν περιορισμό στην κρίση των δικαστηρίων, καθώς υπήρχαν μομφές ότι οι δικαστικές αποφάσεις, κατά πάγια τακτική, όριζαν περιορισμένο χρόνο επικοινωνίας στον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο.

Σελίδες

Εγγραφή στο RSS - Άρθρα συνεργατών
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επικοινωνήστε μαζί μας

Όμιλος Νομικών Προβατά Σωκράτη

Our firm has an excellent reputation and is known for providing quality, individualized service and attention to clients needing services. Our team members are specialized in different fields of law. Do not hesitate to contact us and we will redirect you to the most suitable lawyer taking into account the nature of your case.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας που συνεχώς εξελίσσονται. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Όμιλος Νομικών Σωκράτη Προβατά

Μητροπόλεως 44, 54622, Θεσσαλονίκη

2310 270 580

2310 233 821

info@provataslaw.gr

www.provataslaw.gr