info@provataslaw.gr

2310 270 580

Αρχική // Κατηγορίες Άρθρων // Άρθρα συνεργατών

Κατηγορία

Άρθρα συνεργατών

   Στο σχέδιο νόμου του νέου ΚΠΔ, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 14-04-2019, εισάγεται ως θεσμός η ποινική διαπραγμάτευση (άρθρο 303 νέου ΚΠΔ). Η τελευταία, κατά τη γνώμη του γραφείου μας, αλλοιώνει το χαρακτήρα του Ποινικού Δικαίου ως κλάδου του Δημοσίου Δικαίου, επιτρέποντας συμφωνία για την ποινή κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ κατηγορούμενου και εισαγγελέα, το ύψος της οποίας δε θα μπορεί να υπερβεί το δικαστήριο, ακόμη και αν τη θεωρήσει υπέρμετρα μικρή.

   Καθώς η ισχύουσα ποινική νομοθεσία υιοθέτησε τη φιλελεύθερη επιλογή του προσδιορισμού του αδίκου με βάση το αποτέλεσμα των πράξεων, διακρίνουμε δύο κατηγορίες εγκλημάτων σχετικών με τα ναρκωτικά : τα εγκλήματα χρήσης ναρκωτικών και τα εγκλήματα διακίνηση ναρκωτικών. Διχογνωμίες γεννά όμως ο προσδιορισμός του προστατευόμενου εννόμου αγαθού. Είναι, αρχικά, σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με έγκλημα διακινδύνευσης και όχι βλάβης διότι κατά τη στιγμή της παράδοσης μιας ποσότητας ναρκωτικής ουσίας δεν προκύπτει άμεση σωματική βλάβη του λήπτη.

   Τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες που γέννησαν οι ελληνικές ποινικές ρυθμίσεις – ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα - με αντικείμενο πράξεις σχετικές με ναρκωτικά, οδήγησαν στη θέσπιση ενός νέου νομοθετήματος κατά της διάδοσης των ναρκωτικών, του Νόμου 4139 / 2013, στο προοίμιο του οποίου περιλαμβάνονται η διαδικασία που προηγήθηκε της ψήφισης καθώς και οι στόχοι που τέθηκαν. Πρόκειται για τον νόμο, οι παραβάσεις του οποίου βρίθουν και απασχολούν σε μεγάλο βαθμό τα πινάκια των ελληνικών ποινικών δικαστηρίων.

Οι τρόποι άσκησης της πειθαρχικής δίωξης στρατιωτικών προβλέπονται ενιαία στο άρθρο 40 παρ.2 του ν.3883/10. Ο πρώτος είναι η έκδοση της κλήσης σε απολογία, που αφορά σε όλες τις περιπτώσεις επιβολής συνήθους ποινής, αλλά και στις περιπτώσεις κλήσης για απολογία στο πλαίσιο ένορκης διοικητικής εξέτασης.Ο δεύτερος τρόπος είναι η πράξη παραπομπής σε Πειθαρχικό Συμβούλιο Στρατιωτικών και αφορά σε όλες τις περιπτώσεις επιβολής καταστατικής ποινής πλην της πρόσκαιρης παύσης (και της προσωρινής απόλυσης Ανθστών).

   Η χρήση ναρκωτικών στην ελληνική επικράτεια διαγράφει τα πρώτα της βήματα στη δεκαετία του 1970. Αφορούσε κυρίως τη χρήση χασίς, η οποία εμπνέει την εποχή εκείνη αρκετά ρεμπέτικα τραγούδια. Στα τέλη της ίδιας δεκαετίας γίνεται αισθητή η διάδοση της ηρωίνης. Είναι τότε ακριβώς που η χρήση ναρκωτικών επεκτείνεται σε όλα τα στρώματα του κοινωνικού συνόλου. Καθοριστικό σημείο για τα ανωτέρω γεγονότα μια ευχή και συνάμα κατάρα της χώρας μας: η γεωγραφική της θέση, που διευκολύνει τη δράση των δικτύων διαμετακόμισης ναρκωτικών.

   Είναι κοινός τόπος, πως ανάμεσα στα συγκλονιστικά προβλήματα της σύγχρονης εποχής που επιβεβαιώνουν την αυτοκαταστροφική πορεία των κατοίκων του πλανητικού χωριού εντάσσεται η χρήση ναρκωτικών. Πολύ συχνά, εντάσσουμε την χρήση ναρκωτικών στις εναπομείναντες επιλογές του κοινωνικού περιθωρίου, προκειμένου να καλύψουμε το έλλειμμα που εντοπίζεται στην αντιμετώπιση του φαινομένου από την κοινωνική και πολιτική εξουσία. Το έλλειμμα αυτό εντοπίζεται κυρίως από την ποινική καταστολή της χρήσης ναρκωτικών.

Στο πειθαρχικό δίκαιο υφίσταται αδυναμία του νομοθέτη να συλλαμβάνει και να ρυθμίζει ειδικώς και εξαντλητικώς το πλήθος των αντιπειθαρχικών συμπεριφορών, με αποτέλεσμα να ελλείπει η κατ΄αντιστοιχία απειλή ποινών, στοιχείο που χαρακτηρίζει το ποινικό δίκαιο και εκφράζεται με την αποτυπωμένη στη διάταξη του άρθρου 7 παρ.1 του Συντάγματος αρχή «nullum crimen, nulla poena sine lege».

initial coin offering and law

Ο χώρος της blockchain τεχνολογίας και των cryptocurrencies είναι ένας εντελώς καινούριος κόσμος στον οποίο η δραστηριότητα κρύβει τους κινδύνους της κανονικής συμβατικής ζωής. Η εγκληματική δραστηριότητα στον ψηφιακό κόσμο, τα οικονομικής φύσεως εγκλήματα με Bitcoin ή άλλα cryptocurrencies

Blockchains’ Limitations (available only in English)

There is no revolution without misconceptions. Blockchain technology is the latest of the revolutions that begun in the inherently rebel world of technology. And as every emerging technology generate extravagant expectations so was the case for the blockchain enthusiasts. The major task of the revolutionarios now is to put their feet down to Earth and understand the limitations of this technology so as to better harness its full utility.

Here some reasons why we should proceed with caution.

Σελίδες

Εγγραφή στο RSS - Άρθρα συνεργατών
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επικοινωνήστε μαζί μας

Όμιλος Νομικών Προβατά Σωκράτη

Our firm has an excellent reputation and is known for providing quality, individualized service and attention to clients needing services. Our team members are specialized in different fields of law. Do not hesitate to contact us and we will redirect you to the most suitable lawyer taking into account the nature of your case.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας που συνεχώς εξελίσσονται. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Όμιλος Νομικών Σωκράτη Προβατά

Μητροπόλεως 44, 54622, Θεσσαλονίκη

2310 270 580

2310 233 821

info@provataslaw.gr

www.provataslaw.gr