info@provataslaw.gr

2310 270 580

Αρχική // Κατηγορίες Άρθρων // Άλλοι Τομείς

Κατηγορία

Άλλοι Τομείς

Βάσει του άρθρου 380 παρ. 1 ΠΚ , για να στοιχειοθετηθεί το έγκλημα της ληστείας απαιτείται ο δράστης να ασκήσει σωματική βία κατά του θύματος ή να κάνει χρήση ενωμένων απειλών που αφορούν κίνδυνο ζωής ή σώματος και να αφαίρεσει ξένο πράγμα ή να εξαναγκάσει το θύμα να του παραδώσει το πράγμα , με σκοπό να το ιδιοποιηθεί παρανόμως. Το έγκλημα της ληστείας προβλέπει ποινή κάθειρξης και χρηματική ποινή.

Το έγκλημα της ληστείας προυποθέτει δόλο.

 

Σύμφωνα με το άρθρο 348Β του Ποινικού Κώδικα, για να στοιχειοθετηθεί το έγκλημα πρέπει ο δράστης να προτείνει μέσω διαδικτύου σε ανήλικο κάτω των 15 ετών διά ζώσης συνάντηση με τον ίδιο ή τρίτο έχοντας ως απώτερο σκοπό να το αποπλανήσει ή να ασελγήσει εις βάρος του, ή να προάγει με οποιονδήποτε τρόπο την πορνογραφία ανηλίκων. Επιπρόσθετο στοιχείο του εγκλήματος είναι ο δράστης μετά τη πρόταση του να προβεί σε ενέργειες που διευκολύνουν και οδηγούν στη συνάντηση με το ανήλικο θύμα.

Για το παραπάνω έγκλημα προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών και χρηματική ποινή. 

Στην περίπτωση της σύνταξης δημόσια διαθήκης από κωφό διαθέτη, εάν ο διαθέτης δηλώσει ότι είναι κωφός, προβλέπονται στο νόμο πρόσθετες διατυπώσεις, η μη τήρηση των οποίων έχει ως αποτέλεσμα την ακυρότητα της δημόσιας διαθήκης (άρθρο 1718 ΑΚ). Ειδικότερα, αν ο διαθέτης δηλώσει ότι είναι κωφός πρέπει επιπλέον α) να δοθεί η πράξη σε αυτόν για να τη διαβάσει και β) να βεβαιωθεί στο συμβολαιογραφικό έγγραφο ότι αυτό έγινε (άρθρο 1735 ΑΚ).

Με τη νέα διάταξη του αρ. 1520 ΑΚ, όπως αυτή τροποποιήθηκε με το ν. 4800/2021, καθιερώνεται για πρώτη φορά ρητά ο λειτουργικός χαρακτήρας του δικαιώματος της επικοινωνίας, δηλαδή το ότι το δικαίωμα της επικοινωνίας συνιστά, πλέον,  ταυτόχρονα και υποχρέωση. Η άποψη αυτή είχε διατυπωθεί και στο προϊσχύσαν δίκαιο, υποστηριζόταν, ωστόσο και η αντίθετη άποψη, σύμφωνα με την οποία η υποχρέωση προς επικοινωνία με το τέκνο δεν είναι προς το συμφέρον του παιδιού.

Με το αρ. 35 του Ν. 4786/2021, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από τις 23/03/2021, εισάγεται μία ερμηνευτική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία « Κατά την αληθή έννοια του άρθρου 1912 του Αστικού Κώδικα ( Α.Κ., π.δ. 465/1984, Α΄164) ο κληρονόμος που ενηλικιώνεται δικαιούται εντός της ετήσιας προθεσμίας του άρθρου 1912 ΑΚ να αποποιηθεί την κληρονομία».

Στο ελληνικό δίκαιο υιοθετήθηκε το σύστημα της άμεσης και αυτοδίκαιης επαγωγής της κληρονομίας, η περιέλευση δηλαδή της κληρονομιαίας περιουσίας στον κληρονόμο αμέσως και αυτομάτως από τον θάνατο του κληρονομουμένου, έτσι ώστε να μην υφίστανται έωλες περιουσίες και να μην μεσολαβεί χρονικό ή νομικό κενό μεταξύ του θανάτου και της επαγωγής της κληρονομίας. Το δικαίωμα, όμως, του κληρονόμου είναι προσωρινό, καθώς ο κληρονόμος μπορεί να αποποιηθεί την κληρονομία εντός τετραμήνου από την επαγωγή της κληρονομίας και τον λόγο επαγωγής σε αυτόν.

Ο Ν. 489/1976 θεσπίζει κανόνα αναγκαστικού δικαίου στο άρθρο 1 σύμφωνα με τον οποίο, ο κάτοχος η κύριος του αυτοκινήτου οφείλει υποχρεωτικά να το ασφαλίζει. Η ασφάλεια αυτή επιτυγχάνεται μέσω της σύναψης της λεγόμενης ασφαλιστικής σύμβασης. Ο ανωτέρω Νόμος θεσπίζει το ελάχιστο της κάλυψης, την οποία οφείλει να εξασφαλίσει ο κάτοχος/κύριος για το αυτοκίνητο του.

Στην εν λόγω απόφαση το δικαστήριο αναγνώρισε την απαλλαγή της ασφαλιστικής εταιρίας από την αστική της ευθύνη επί μιας ασφαλισμένης σε αυτήν θεριζοαλωνιστικής μηχανής. Αναλυτικότερα, στο Άρθρο 2 § 1 του Ν.489/1976 ορίζεται η υποχρέωση αναγκαστικής ασφάλισης από τον εκάστοτε κάτοχο η κύριο του αυτοκινήτου του.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΙΝΙΚΟΛΟΓΟΣ

Ποινικολόγος είναι ο δικηγόρος που μέσω μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών σε συνδυασμό με τον χειρισμό πληθώρας ποινικών υποθέσεων έχει αποκτήσει εμπειρία και εξειδίκευση στον χειρισμό ποινικών υποθέσεων.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΠΟΙΝΙΚΟΛΟΓΟΣ

Σελίδες

Εγγραφή στο RSS - Άλλοι Τομείς
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επικοινωνήστε μαζί μας

Όμιλος Νομικών Προβατά Σωκράτη

Our firm has an excellent reputation and is known for providing quality, individualized service and attention to clients needing services. Our team members are specialized in different fields of law. Do not hesitate to contact us and we will redirect you to the most suitable lawyer taking into account the nature of your case.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας που συνεχώς εξελίσσονται. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Όμιλος Νομικών Σωκράτη Προβατά

Μητροπόλεως 44, 54622, Θεσσαλονίκη

2310 270 580

2310 233 821

info@provataslaw.gr

www.provataslaw.gr